Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Vragen en antwoorden inzake prijzen studentenkamers

Geacht College,

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Huurteam[1] dat er veel misgaat met de verhuur van studentenwoningen. Zo lag de huurprijs €172 boven hetgeen volgens het woonwaarderingsstelsel gevraagd mag worden. Uit onderzoek van de LSVb[2] blijkt dat de huurprijs nog steeds gemiddeld €47,52 boven de maximaal toegestane huur ligt. Op zich kan geconcludeerd worden dat er in een jaar tijd flinke winst is geboekt, maar nog steeds betaalt 65% van de Bredase studenten te veel voor hun studentenwoning. Dat brengt ons op de volgende vragen:

 

  1. Heeft het College kennisgenomen van de publicatie van de LSVb?
  2. Wat is de reactie van het College op deze publicatie?

 

Al een aantal jaren heeft Breda last van problemen op het gebied van studentenwoningen. Zo was er bijvoorbeeld een groot gebrek aan studentenwoningen, maar dankzij extra inspanningen hebben we de afgelopen jaren het aanbod aan studentenwoningen flink weten uit te breiden. Daarnaast zegde het College vorig jaar op basis van het onderzoek toe het Huurteam vaker in te gaan zetten in het streven naar eerlijke prijzen voor studentenwoningen. Tot slot is in de commissiebehandeling ook meegegeven dat voorlichting en informatie over bijvoorbeeld de huurcommissie en het juridisch loket, studenten ook kunnen helpen om een eerlijke prijs voor hun kamer te bedingen.

 

  1. Is het Huurteam het afgelopen jaar vaker ingezet en wat zijn de resultaten daarvan?
  2. Is het College bereid om samen met het Huurteam te komen tot een adequate aanpak voor een eerlijke prijs voor studentenwoningen?
  3. Is het College bereid om samen met de onderwijsinstellingen (Hogescholen en MBO’s) in gesprek te gaan om te kijken hoe studenten beter voorgelicht en geïnformeerd kunnen worden?
  4. Ziet het College nog andere mogelijkheden om de betaalbaarheid van studentenwoningen te verbeteren?

 

Met vriendelijke groet,

 

Rene Spiegels  (raadslid SP)

Reginald Kluijtmans (raadslid D66)

 

 

 

 

 

[1] http://www.bndestem.nl/nieuws/bredase-studenten-betalen-172-euro-te-veel-voor-hun-kamer~a2d4ae36/

[2] http://www.bndestem.nl/breda/bijna-twee-derde-studenten-breda-betaalt-te-veel-huur-studeren-dreigt-onbetaalbaar-te-worden~afc2cecd/

Gepubliceerd op 09-05-2017 - Laatst gewijzigd op 19-03-2019