Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Energiecoaches in Breda

Per 1 januari 2019 zijn de energierekeningen in Nederland weer gestegen. Vooral Bredanaars op of net boven het sociaal minimum hebben hier last van. Bij een uitzending van nieuwsuur kwam de inzet van energiecoaches aan de orde. Zij adviseren mensen hoe hun huis energiezuiniger kan worden gemaakte en zo kunnen besparen op hun maandelijkse energielasten. In Breda is sinds een aantal jaren ook inzet gepleegd op het adviseren en begeleiden van inwoners over energiebesparing. Zo kennen we in Breda het EnergieTeam en de pilot energiecoach vanuit het duurzaamheidscentrum.

Wij willen het College de volgende vragen stellen:

  1. Hoe vaak zijn energiecoaches de afgelopen jaren ingezet?
  2. In hoeverre worden verschillende doelgroepen bereikt, zoals bijvoorbeeld huishoudens op of net boven het sociaal minimum?
  3. In hoeverre en op wat voor manier hebben zij mensen geholpen? Is in beeld wat voor besparingen daarbij worden gerealiseerd?
  4. Zijn de energiecoaches voldoende bekend en toegankelijk voor mensen die het financieel lastig hebben?
  5. Gaan de energiecoaches ook proactief op huishoudens af, al dan niet in overleg met de woningcorporaties?
  6. Zou het college er een voorstander van zijn om de energiecoach weer eens breed onder de aandacht te brengen in Breda en vooral bij de Bredanaars op of net boven het sociaal minimum?
  7. Worden Bredanaars die aanspraak maken op de minima-regelingen en schuldhulpverlening standaard gewezen op de mogelijkheid van een energiecoach? Zo nee, waarom niet?In 2021 moet de gemeente wijkenergieplannen gereed hebben. Dan moet in kaart zijn gebracht hoe per wijk/dorp de energietransitie vorm gaat krijgen.
  8. Hoe worden bewoners vroegtijdig betrokken bij het opstellen van de wijkenergieplannen?
Gepubliceerd op 24-01-2019 - Laatst gewijzigd op 24-01-2019