Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 september 2020

Statement Zwarte Piet

Vanavond hebben in de Bredase politiek discussie gehad over Zwarte Piet.

D66Breda wil een Sinterklaasfeest met roetveegpieten zonder verdere racistische kenmerken en vindt dat het gesprek de beste weg is naar een toekomstbestendige oplossing van het dilemma in deze stad.

D66 vindt dat het sinterklaasfeest voor iedereen moet zijn.

Dit betekent dat D66 vindt dat het Piet vrij moet zijn van alle racistische kenmerken. Dit betekent geen verwijzingen naar “blackface” en geen zwart kroeshaar, witte kraag, glanzende oorbellen en of vuurrode lippen. Ons ideaal is een vrolijk, speels en divers feest waar geen kind zich buitengesloten voelt.

De voorlopige tussenstand naar aanleiding van de mediation is voor ons dat zwarte piet van de baan is en dat is winst! Maar dat er nog heel wat stappen nodig zijn om bij het voor ons ideale Sinterklaasfeest te komen.

De discussie is nu helaas verschoven van zwarte piet versus roetveeg piet naar grijze piet versus roetveeg piet. En de polarisatie in Breda is er niet minder om geworden.

D66 is een onderwijspartij en vinden dat de uitgangspunten van het Primair Onderwijs en de kinderdagverblijven leidend moeten zijn in deze discussie. Het onderwijs is de manier om alle kinderen in Breda te bereiken en zij zijn met de kinderen samen weken met dit thema bezig.

Ik heb vanmiddag gebeld met hen en zij hebben mij 2 dingen meegegeven:

1 Roetveegpiet is hun uitgangspunt, vrij van racistische uitingen en er is ruimte om te variëren op thema’s of kleuren

2 Ze zijn te allen tijde bereid om in gesprek te blijven met de sinterklaas comités om op zoek te gaan waar ze elkaar kunnen vinden.  Het gesprek blijft de beste weg naar een duurzame oplossing in hun ogen.

Voorzitter, het is duidelijk dat dit naadloos aansluit bij de visie van D66.

Voor wat betreft de motie van GL en SP; Alleen het eerste dictum van Groen Links en de SP komt hierbij in de buurt. In de subsidieverordening staat al dat er activiteiten met discrimineren activiteiten niet toegestaan zijn en de website van het sinterklaas comité is inmiddels ook zwarte piet vrij.

Het beoogde doel van GL en SP is het hetzelfde. De weg ernaar toe daar verschillen we over van mening.