Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 24 mei 2020

Beleidsplan Armoede en schulden 2020-2023

We zitten in de afrondende fase van het vaststellen van het nieuwe beleidsplan Armoede en Schulden 2020-2023.Het concept was klaar, vele betrokken organisaties uit de gemeente hadden hun input gegeven en toen sloeg het Covid-19 virus toe. Dit vraagt geen aanpassing in het beleidsplan maar het was wel een uitdaging om als fracties de communicatie digitaal te voeren met elkaar en met wethouder Adank. En ik moet toegeven, ik heb de gesprekken voor en na de sessies in de befaamde wandelgangen wel gemist.

We zijn tevreden dat we onze D66-punten uitgewerkt en grotendeels opgenomen zien. Er komt meer inzet op het voorkomen van (groter wordende) schulden. Vooraan beginnen door meer voorlichting over geld, besteding en de consequenties van schulden, een fysiek loket als expertisecentrum voor iedereen met financiƫle vragen, tot 5000 euro schuld een beroep kunnen doen op het nieuwe schuldenafkoopfonds: het zijn zomaar wat voorbeelden van deze preventie.

En we zouden D66 niet zijn als we de belangen van kinderen niet een hoge prioriteit geven. Een uitdaging waar wij een motie voor zullen indienen is het doorbreken van armoede en schulden van generatie op generatie. De toekomstmogelijkheden van kinderen mogen daar nooit door afgeremd worden. Ben je benieuwd of deze motie wordt aangenomen? Volg dan de livestream van de Debatraad op donderdag 28 mei aanstaande. De Debatraad start om 18 uur en Armoede en Schulden zal rond 20.00 uur aan de orde komen.

Tot slot wil ik met jullie delen dat ik mij zorgen maak over de enorme droogte in de natuur. De aandacht voor Corona in alle media verdringt de uitgebreide aandacht die dit grote probleem nodig heeft. Ik heb raadsvragen gesteld aan het college over het oppompen van besproeiingswater uit vijvers door de gemeente. We hebben onze vijvers niet alleen nodig tegen hittestress maar ze zijn ook een aanvulling op de beleving van de omgeving, de flora en fauna.