Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 17 januari 2019

Doe mee met het wietexperiment!

‘Hoe meer gemeenten dit jaar meedoen met het experiment voor legale wiet, hoe beter.’  Deze oproep doet Joek van Pul samen met 35 andere lokale D66 fracties door heel Nederland in het Algemeen Dagblad.

2019 wordt het jaar dat wiettelers voorbereidingen treffen om het eerste gereguleerde jointje in de coffeeshop te krijgen. Ook worden gemeenten geselecteerd die meedoen aan het wietexperiment. Na jaren gesteggel zetten we een stap vooruit om een einde te maken aan decennialang dubbelzinnig softdrugsbeleid: je mag wel wiet kopen, maar de coffeeshop mag het niet inkopen. Daardoor zijn we overgeleverd aan illegale teelt waaraan criminelen veel geld verdienen.

Eindelijk zetten we de stap van oogklep-repressie naar realistischer softdrugbeleid. We gaan de achterdeuren van coffeeshops reguleren in een aantal gemeenten. Voor consumenten die nu niet weten wat ze roken. Voor de gezondheid en veiligheid van onze inwoners. En voor coffeeshophouders die nu voor hun waar overgeleverd zijn aan de illegaliteit. Welke burgervader wil dat nou niet?

Als het aan D66 lag, dan waren we verder gegaan: alle teelt voor coffeeshops reguleren. Daar is onder Nederlanders een meerderheid voor, maar veel van onze collega-politici vinden dat nog te eng. Die angst kunnen we met het wietexperiment hopelijk wegnemen.

De discussie ging eerder over  óf we de wietteelt willen reguleren. Dankzij het wietexperiment gaat de discussie er nu over hóe we kunnen reguleren. We zien dat het experiment nog voordat het is begonnen op kritiek kan rekenen. Er spelen veel belangen, er zijn veel vragen. Hoeveel wietsoorten zijn nodig? Hoe zorgen we ervoor dat mensen verantwoord hun jointje roken? De vragen die nu naar boven komen, zijn dezelfde vragen die beantwoord moeten worden als we gaan reguleren. Het wietexperiment biedt de kans te leren.

We roepen bewindspersonen op in gesprek te blijven met coffeeshophouders en gemeenten. Zij weten hoe de dagelijkse praktijk eruitziet als het gaat om de levering en de soorten wiet, veiligheid, de wensen van consumenten en kunnen onderbouwen waarom een overgangssituatie belangrijk is.

Het experiment kan worden verlengd. Dat is goed, want daarmee wordt het experiment niet abrupt gestopt. Die mogelijkheid staat nu gelukkig in het wetsvoorstel van het kabinet. Coffeeshops en telers die meedoen, hoeven niet per definitie terug naar de illegaliteit van nu. Zo is deze proef dé kans om te bewijzen dat gereguleerde wietteelt werkt.

Of deze proef een succes wordt, hangt niet alleen af van de voorwaarden. Het hangt ook af van de oprechte wil van iedereen die een rol speelt in het experiment om er een succes van te maken. Een succesvol experiment is het beste argument voor degenen die willen dat wietteelt wordt gereguleerd. Als wij aantonen dat gereguleerde wietteelt mogelijk is, dan kunnen ze er in Den Haag niet omheen.

We roepen burgemeesters op: doe mee met de wietproef. Voor de gezondheid en veiligheid van onze inwoners. In Uruguay is wiet gelegaliseerd. Luxemburg heeft plannen. Wij willen in Nederland doorpakken. Niet in de schimmigheid blijven hangen, maar aan de slag. Zodat Nederland het eerste Europese land is met een verstandig wietbeleid.


 • Joek van Pul, Breda
 • Hanneke van der Werf, Den Haag
 • Peter de Kraker, Terneuzen
 • Jan Stoop, Tilburg
 • Elene Walgenbach, Rotterdam
 • Ine Woudstra, Oude IJsselstreek
 • Saskia Verheij, Goes
 • Josephine Elliott, Vlissingen
 • Iris Rutjes, Enschede
 • Pieter Herngreen, Doetinchem
 • Han Boer, Berkelland
 • Julie Bruijnincx, Leeuwarden
 • Sanne de Wilde, Lelystad
 • Martine van Bemmel, Almere
 • Tyas Bijlholt, Amersfoort
 • Robin Verleisdonk, Eindhoven
 • Claudia van Bruggen, Zwolle
 • Pieter Herngreen, Doetinchem
 • Tiko Smetsers, Flevoland
 • Han Boer, Berkelland
 • Koen Mookhoek, Apeldoorn
 • Susan van Ommen, Arnhem
 • Gert van den Ham, Alphen aan den Rijn
 • Benjamin Hofland, Westland
 • Robin Visker, Zeewolde
 • Wim van Wegen, Noordoostpolder
 • Francien Zeggelt, Leiden
 • Toon van Gent, Nijmegen
 • Stef Stevens, Helmond
 • Loes ten Dolle, Winterswijk
 • Frans Aerts, Venlo
 • Rene van den Kerkhof, Den Bosch
 • Alexander Hammelburg, Amsterdam
 • Has Bakker, Utrecht
 • Karel Eggen, Emmen
 • Gernard Ekkelenkamp, Zoetermeer
 • Dilia Leitner, Haarlem