Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 augustus 2017

Dansen in het park

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem, zeker onder senioren. Diverse denktanks zijn druk om dit probleem te tackelen en  in Breda keert  het onderwerp met een zekere regelmaat terug op de agenda.

Hoe gaan senioren in andere landen om met eenzaamheid, in China bijvoorbeeld? Als gevolg van economische groei en urbanisatie trekken senioren er niet meer als vanzelfsprekend in bij hun nazaten. Chinezen echter weten wel hoe en waar ze moeten zijn voor een praatje of andere activiteit: in het park.

China namelijk heeft parken, vaak op wijkniveau, waar je bij het krieken van de dag senioren, onafscheidelijk vergezeld van een thermoskan thee, hun dagelijkse tred richting een groene stadsoase ziet maken. In de smetteloos onderhouden, bewaakte parken ontmoeten ze er hun vrienden, bekenden, wijkbewoners. Ze leggen er een kaartje, hangen er  hun vogelkooitje in de bomen, beoefenen tai chi, doen er hun  rek- en strekoefeningen, maken er muziek en doen er hun dutje.

De parken in China zijn te beschouwen als een groene soos, als de openbare huiskamer van vele Chinese senioren. Daar komt geen organiserend comité aan te pas, dat loopt gewoon helemaal vanzelf. De Chinese overheid hoeft er alleen te zorgen voor de voorwaarden.